steagul României pe stadionul Washington

Cum a apărut baseball-ul în România după Revoluția din 1989

Sursa: ProSport
Autor: Daniel Nazare

Istoria baseball-ului în România începe în anul 1990, când pe fondul experienţei îndelungate a practicării oinei – considerat sportul nostru naţional – erau create premise pentru introducerea acestui joc sportiv cu o largă răspândire în lume.

Un grup de iniţiativă, alcătuit între alţii şi din fostul secretar general al Federaţiei Române de Oină, Cristian Costescu, şi o parte dintre instructorii, arbitrii şi jucătorii de oină, adepţi ai baseball-ului, din Botoşani, Suceava, Neamţ, Bucureşti, Călăraşi şi Teleorman, au realizat această acţiune.

Astfel, data de 4 februarie 1990 consfinţeşte momentul înfiinţării Federaţiei Române de Baseball. Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bucureşti a acordat primul sprijin material noii federaţii. Tot cu sprijinul ambasadei SUA s-a realizat vizita în Romania a presedintelui Federaţiei Internaţionale de Baseball, care, în perioada de 26-28 aprilie 1990, a asistat la primele demonstraţii organizate la Bucureşti.

Acesta s-a angajat în dotarea cu materiale şi a asigurat conducerii federaţiei o vizita de documentare în SUA. World Baseball and Softball Confederation (WBSC) a publicat pentru 2022 clasamentul mondial pentru baseball, iar România se situează pe poziţia 54, cu 90 puncte, înaintea Poloniei, Turciei, Bulgariei și Sloveniei.

ro_RORO